O MEDU
Základní charakteristika
Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin - nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin (stromů, kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech (podle Vyhl. ministerstva zemědělství č. 334/97 Sb.)
Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní a pod. - ale vždy je to MED = hodnotná přírodní potravina a lidový lék.
Med prospívá dětem, sportovcům, dospělými starým lidem - nemocným i zdravým.

PASTOVÁNÍ MEDU
Co je to pastování?
Med se 2-3 krát za den po dobu 10 až 15 minut pomalu míchá a tím se přerušuje přirozená tvorba krystalků. Vznikají jemné - mikrokrystalky.
Proč se med pastuje?
Výhoda pastovaného medu je v tom, že už dále nekrystalizuje, jeho konzistence je roztíratelná a nestéká při namazání na chleba.
Co se stane s medem, když se hned nezpastuje?
Přirozená vlastnost medu je krystalizace - med za nějaký čas v nádobě ztvrdne, toho se využívá při pastování medu.
Přidává se něco do medu?
Při pastování se do medu nic nepřidává a ani se z medu nic neodebírá.
Jak dlouho se med pastuje?
Pastování trvá podle druhu medu. To znamená:
světlý med 3 až 5 dní,
tmavší medy až 10 dní.
Jde z pastovaného medu udělat med tekutý?
Pokud chceme med opět ztekutit, tak jej pomalu zahřejeme ve vodní lázni při teplotě 50 - 52 stupňů C.
Mění se chuť medu?
Ano, díky mikrokristalkům je chuť jiná i když složení je stále stejné.
VÝSLEDKY VYŠETŘENÍ MEDU 2019
I nás zajímalo, zda je náš med v pořádku, níže jsou výsledky vyšetření medu z minulého roku 2019.
Dle konstatování veterinárního inspektora - vše vyhovující :)