O MEDU

Základní charakteristika 

 Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin - nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin (stromů, kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech (podle Vyhl. ministerstva zemědělství č. 334/97 Sb.) 

Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní a pod. - ale vždy je to MED = hodnotná přírodní potravina a lidový lék.

Med prospívá dětem, sportovcům, dospělými starým lidem - nemocným i zdravým.

PASTOVÁNÍ MEDU

Co je to pastování?

Med se 2-3 krát za den po dobu 10 až 15 minut pomalu míchá a tím se přerušuje přirozená tvorba krystalků. Vznikají jemné - mikrokrystalky.

Proč se med pastuje?

Výhoda pastovaného medu je v tom, že už dále nekrystalizuje, jeho konzistence je roztíratelná a nestéká při namazání na chleba.

Co se stane s medem, když se hned nezpastuje?

Přirozená vlastnost medu je krystalizace - med za nějaký čas v nádobě ztvrdne, toho se využívá při pastování medu.

Přidává se něco do medu?

Při pastování se do medu nic nepřidává a ani se z medu nic neodebírá.

Jak dlouho se med pastuje?

Pastování trvá podle druhu medu. To znamená:

světlý med 3 až 5 dní,

tmavší medy až 10 dní.

Jde z pastovaného medu udělat med tekutý?

Pokud chceme med opět ztekutit, tak jej pomalu zahřejeme ve vodní lázni při teplotě 50 - 52 stupňů C.

Mění se chuť medu?

Ano, díky mikrokristalkům je chuť jiná i když složení je stále stejné. 

VÝSLEDKY VYŠETŘENÍ MEDU 2019 

I nás zajímalo, zda je náš med v pořádku, níže jsou výsledky vyšetření medu z minulého roku 2019. 

Dle konstatování veterinárního inspektora - vše vyhovující :)



Máme med
Sesbíráno v roce 2022
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky